sobota, 18 lipca 2015

Sałatka warstwowa gyros ze świeżym ogórkiem




Składniki:

  • 450g piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki przyprawy gyros
  • oliwa do smażenia
  • biała część pora (ok. 10cm)
  • małą puszka kukurydzy
  • 450g świeżego ogórka
  • sól
  • pieprz
  • 450g gęstej śmietany 
  • 2 czerwone cebule 
  • 4 jajka




Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć w przyprawie i usmażyć na złoto - osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić.

Pora pokroić w cienkie półtalarki, sparzyć i ostudzić.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki - odstawić na 20-30min., następnie odcisnąć wodę, którą puści. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Cebulę drobniutko posiekać.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.

Ułożyć warstwy:

- kurczak

- por

- kukurydza

- sos śmietanowo - ogórkowy

- cebula

- jajka

Schłodzić przez godzinę przed podaniem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz