poniedziałek, 9 lutego 2015

Pierś z gęsi pieczona w jabłkach



Składniki:


  • pierś z gęsi
  • sól
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżecka kardamonu

Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem.

Położyć na patelni skórą do dołu, usmażyć na złoto, powtórzyć z drugiej strony.

Oprószyć z obu stron majerankiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać tłuszczem wytopionym z gęsi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 45 min. od czasu do czasu podlewając sosem spod piersi.
[jeżeli piersi są duże, wydłużyć czas pieczenia]

Jabłka pokroić w ćwiartki (ze skórą, bez gniazd nasiennych), oprószyć majerankiem i kardamonem, obłożyć nim pierś i piec kolejne 25-30 min.

Przed podaniem pokroić. Serwować np. z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz