niedziela, 1 lutego 2015

Musaka z kurczakiem

Dziś dla odmiany nieco inna odmiana musaki - z kurczakiem :)


Składniki: [6 szt]
  • 2 małe bakłażany (razem ok. 650g)
  • 350g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 20g oliwy
  • 500g piersi z kurczaka
  • 40g wina czerwonego
  • 400g krojonych pomidorów z puszki wraz z sosem
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g żółtego sera



sos mornay

  • 60g masła
  • 80g mąki pszennej
  • 1000g mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko



Bakłażana pokroić w plasterki (1cm)

Oprószyć solą z każdej strony, ułożyć na durszlaku, aż puści sok. Następnie krótko opłukać pod zimną wodą i osączyć na ręczniku papierowym. 

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. 

Bakłażana i ziemniaki ugotować na parze (10 min)


Pokroić cebulę, poddusić na oliwie (4min). Kurczaka zmielić, dodać do cebuli, wymieszać i dusić 5 min.

Dodać wino, pomidory z puszki, sól, pieprz, zmielone goździki i cynamon - gotować 25min.

W naczyniach żaroodpornych ułożyć ziemniaki, połowę mięsa, posypać odrobiną sera.

Na mięsie rozłożyć bakłażany. 

Posypać odrobiną sera i wyłożyć pozostałe mięso.


sos mornay

Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę poddusić stale mieszając.

Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - gotować 10min. mieszając.

Dodać jajko  - zagotować stale mieszając.

Gładkim sosem polać musakę i posypać pozostałym serem.


Zapiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 40-50min.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz