wtorek, 6 stycznia 2015

Bułeczki ziołowe



Składniki:

  • 280g wody
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy


Z wody, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni).

Podzielić na 8/9 części, z każdej  uformować  bułeczkę.

 Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)

Upiec w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 19-20 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz