niedziela, 21 grudnia 2014

Uszka wigilijne

Uszka wigilijne wielkości paznokcia od kciuka z dużą ilością farszu i z delikatnym ciastem




Składniki: [ok. 230 sztuk lepionych z krążków wykrajanych kieliszkiem - średnica ok. 2 cm]
ciasto:

  • 1 jajko
  • 510g mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 270g gorącej wody
farsz:
  • 100g suszonych grzybów
  • 100g cebuli
  • 20g bułki tartej
  • masło
  • 1,5 - 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 - 1,5 łyżeczki Vegety





Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Zmielić.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, połączyć z  grzybami. 

Doprawić.


Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie i sprężyste - jeśli jest zbyt twarde, dodać wody. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji spowoduje, że ciasto będzie plastyczne, więc będzie można nałożyć dużo farszu oraz będzie się z łatwością sklejało uszka.

Podzielić na 4 części - 3 dokładnie zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek. 

Wykroić kieliszkiem małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi, następnie skleić rogi pierożka tworząc uszko.
[według mnie łatwiej nadziewa się zimnym farszem - najpierw formuję kuleczki z farszu, potem lepię pierożki - dzięki temu unikam brudzenia ciasta farszem]

Obgotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez ok. 1-2 min. od momentu wypłynięcia. (lub 1 min. dłużej, jeśli będziemy od razu serwować)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz