Składniki:
- cebula
- 15g smalcu
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 300g czerwonej kapusty
- 1 ziemniak
- 1 kostka bulionu warzywnego
- woda
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 100g śmietanki 30%
- 2 łyżki octu jabłkowego
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić 3 min. na rozgrzanym smalcu.
Dodać marchewkę pokrojoną w półtalarki, jabłko pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę - podsmażyć 3 min.
Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, bulion warzywny, wodę, pieprz, Vegetę, liść laurowy i zielę - gotować 25 min. w temperaturze 90C.
Następnie zaprawić śmietaną i octem - zagotować.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam zupy z czerwonej kapusty więc tym chętniej wypróbuję ten przepis.:-) Czy smalec można zastąpić innym tłuszczem czy nadaje on konkretnego smaku tej potrawie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie możesz zstąpić masłem lub oliwą :)
Usuń