poniedziałek, 3 listopada 2014

Zupa z czerwonej kapusty



Składniki:

  • cebula
  • 15g smalcu
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 300g czerwonej kapusty
  • 1 ziemniak
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • woda
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 100g śmietanki 30%
  • 2 łyżki octu jabłkowego



Cebulę pokroić w kostkę, poddusić 3 min. na rozgrzanym smalcu.

Dodać marchewkę pokrojoną w półtalarki, jabłko pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę - podsmażyć 3 min.

Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, bulion warzywny, wodę, pieprz, Vegetę, liść laurowy i zielę - gotować 25 min. w temperaturze 90C.

Następnie zaprawić śmietaną i octem - zagotować.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam zupy z czerwonej kapusty więc tym chętniej wypróbuję ten przepis.:-) Czy smalec można zastąpić innym tłuszczem czy nadaje on konkretnego smaku tej potrawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie możesz zstąpić masłem lub oliwą :)

      Usuń