czwartek, 6 listopada 2014

Zupa szpinakowa

Wyżerka dla miłośników szpinaku ...



Składniki:
  • 1 cebula
  • masło
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • woda
  • 1 bulion warzywny
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 150g śmietanki 30%


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać szpinak - chwilę podsmażyć.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i Vegetę - podsmażyć.

Marchewkę i ziemniaka zetrzeć na tarce (przemieliłam w malakserze), zalać wodą, dodać bulion oraz szpinak. 

Gotować 22 min. w temperaturze 90C.

Podawać w ugotowanym na twardo jajkiem lub/i kluseczkami z kaszy manny.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. lubię szpinak ale nie wiem czy bym go zjadła w tej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami trzeba się przełamać :) Dla mnie zupa szpinakowa pycha :)

      Usuń
  2. Joasiu, szpinak bardzo lubię i chętnie skorzystam z tego przepisu :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń