Dziś nieco inna odmiana musaki - zamiast ziemniaków kasza jaglana
Składniki:
- 1 mały bakłażan (ok. 350-400g)
- 100g kaszy jaglanej
- 50g cebuli
- 20g oliwy
- 350g wołowego mięsa mielonego
- 50g wina czerwonego
- 250g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 6 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 90g sera montasio fresco bądź parmezanu
sos mornay
- 45g masła
- 60g mąki pszennej
- 750g mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
Bakłażana pokroić w plasterki (1cm)
Oprószyć solą z każdej strony, ułożyć na durszlaku, aż puści sok. Następnie krótko opłukać pod zimną wodą i osączyć na ręczniku papierowym.
Kaszę jaglaną zblanszować w osolonym wrzątku (3-4 min), po odcedzeniu ułożyć w naczyniach żaroodpornych.
Pokroić cebulę, poddusić na oliwie (4min). Dodać mięso, wymieszać, dusić 5 min.
Dodać wino, pomidory z puszki, sól, pieprz, zmielone goździki i cynamon - gotować 25min.
Ułożyć połowę mięsa na kaszy jaglanej, posypać odrobiną sera.
Na mięsie rozłożyć bakłażany.
Posypać odrobiną sera i wyłożyć pozostałe mięso.
sos mornay
Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć stale mieszając.
Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - gotować 10min. mieszając.
Dodać jajko - zagotować stale mieszając.
Gładkim sosem polać mussakę i posypać pozostałym serem.
Zapiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 40-50min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz