poniedziałek, 17 listopada 2014

Musaka z kaszą jaglaną

Dziś nieco inna odmiana musaki - zamiast ziemniaków kasza jaglana

Składniki:
  • 1 mały bakłażan (ok. 350-400g)
  • 100g kaszy jaglanej
  • 50g cebuli
  • 20g oliwy
  • 350g wołowego mięsa mielonego
  • 50g wina czerwonego
  • 250g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 6 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 90g sera montasio fresco bądź parmezanu



sos mornay


  • 45g masła
  • 60g mąki pszennej
  • 750g mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko



Bakłażana pokroić w plasterki (1cm)

Oprószyć solą z każdej strony, ułożyć na durszlaku, aż puści sok. Następnie krótko opłukać pod zimną wodą i osączyć na ręczniku papierowym. 

Kaszę jaglaną zblanszować w osolonym wrzątku (3-4 min), po odcedzeniu ułożyć w naczyniach żaroodpornych.


Pokroić cebulę, poddusić na oliwie (4min). Dodać mięso, wymieszać, dusić 5 min.

Dodać wino, pomidory z puszki, sól, pieprz, zmielone goździki i cynamon - gotować 25min.

Ułożyć połowę mięsa na kaszy jaglanej, posypać odrobiną sera.

Na mięsie rozłożyć bakłażany. 

Posypać odrobiną sera i wyłożyć pozostałe mięso.


sos mornay

Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć stale mieszając.

Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - gotować 10min. mieszając.

Dodać jajko  - zagotować stale mieszając.

Gładkim sosem polać mussakę i posypać pozostałym serem.


Zapiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 40-50min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz