sobota, 8 listopada 2014

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana jest doskonałym dodatkiem do wszystkich mięs - dziś towarzyszyła pieczeni

Składniki:
  • 800g kapusty kiszonej
  • 20-30g masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 - 1,5 łyżeczki pieprzu 
  • 1,5 - 2 łyżeczki Vegety



Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna i obgotować przez 20 min. Odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę, dodać cukier i zeszklić na roztopionym na patelni maśle.

Dodać odcedzoną kapustę oraz pozostałe składniki - zasmażać na niewielkim ogniu do czasu, gdy kapusta zmięknie i 'złapie' ładny kolor [ok. 70 - 75min]. Podczas smażenia mieszać od czasu do czasu oraz podlewać wodą.

Podawać na ciepło.

Smacznego!

1 komentarz: