- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- olej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pomidor
- ok. 15 brukselek
- starty żółty ser
sos:
- 35g masła
- 35g mąki
- 550g mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej dodając Vegetę, pieprz i paprykę - podsmażyć i ułożyć na dnie naczyń żaroodpornych.
Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę - zeszklić i wyłożyć na ziemniaki.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do naczyń.
Brukselkę przekroić na pół, zblanszować przez 4 min. w osolonym wrzątku - przełożyć do naczyń.
Sos:
Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy.
Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-8 min.) Pod koniec dodać roztrzepane jajko energicznie mieszając - zalać sosem zapiekanki.
Posypać startym serem, zapiec w piekariku nagrzanym do 190C przez 40 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz