wtorek, 16 września 2014

Zupa krem z kalafiora i kukurydzy z prażonym słonecznikiem

Składniki:
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 ziemniak
  • woda
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • puszka kukurydzy
  • 100g śmietanki 30%
  • świeży koperek
  • ziarna słonecznika (uprażyć na suchej patelni)




Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie (3 min.).


Dodać podzielony na różyczki kalafior, pokrojonego (obranego) ziemniaka, wodę i przyprawy - gotować 15 min. w temperaturze 90C.

Dodać odsączoną kukurydzę i gotować kolejne 10 min.

Zblendować, dodać śmietankę - zagotować.

Posypać świeżym, posiekanym koperkiem.

Podawać z uprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz