piątek, 26 września 2014

Wątróbka z jabłkiem, gruszką, rodzynkami i cynamonem

Odkąd zaserwowałam w domu wątróbkę z owocami, domownicy nie chcą słyszeć o innej wariacji tego dania :)

Dziś wątróbka z jabłkiem, gruszką, rodzynkami i cynamonem.



Składniki:
  • 700g wątróbki drobiowej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 soli
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 duże jabłko
  • 1 gruszka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek


Wątróbkę oczyścić z błon, oprószyć pieprzem, tymiankiem i mąką - wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Cebulę obrać i pokroić w ósemki.

Jabłko i gruszkę obrać, usunąć ogryzek i pestki - pokroić w kostkę.

Cebulę zeszklić na oleju dodając łyżeczkę miodu, następnie dodać jabłko, gruszkę, cynamon i rodzynki - chwilę razem poddusić.

Wątróbkę usmażyć osobno, pod koniec doprawić solą, dodać przygotowane wcześniej składniki - wymieszać i chwilkę razem poddusić.

Podawać na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu, gdyż taka wątróbka smakuje najlepiej.

Zaserwowałam wątróbkę to danie ze śwież

Smacznego!

1 komentarz: