niedziela, 7 września 2014

Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy z imbirem

Wielgachna dynia zagościła w naszym domu, więc od prawie tygodnia jemy dynię w różnych wariacjach, a jej w ogóle nie ubywa... :P 

Kawalątek tej wielkiej 'głowy' zamknęłam w słoiki na zimę tworząc dżem z  dodatkiem imbiru :)

Połowa dżemiku dostała również dodatek cynamonu :)

Składniki:
  • 3 kg miąższu z dyni
  • 700g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
  • 5 pomarańczy
  • 400g cukru
  • kilka goździków
  • 30g imbiru (można dać więcej / mniej - w zależności od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać)
  • cynamonu (do połowy dżemu)




Dynię pokroić w kostkę - zasypać cukrem i odstawić na godzinę.

Jabłka pokroić w kostkę. Pomarańcze przekroić na ćwiartki, wydrążyć miąższ (bez białych błon i pestek).

Jabłka, pomarańcze i goździki dodać do dyni - gotować do uzyskania pożądanej konsystencji mieszając, gdy dżem zacznie gęstnieć, by nie przywierał do dna
 [mój dżemik był gęsty po ok. 4 godzinach]

Dodać starty imbir [do połowy dżemu dodałam również cynamon] - zagotować.

Gorący dżem włożyć do słoików, dokładnie zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz