niedziela, 24 sierpnia 2014

Profiterolki

Dzisiaj zapraszam na profiterolki z nadzieniem śmietankowo - pomarańczowym według przepisu Jamie'go Martina

Składniki:
ciasto ptysiowe:
  • 200g zimnej wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 85g masła
  • 115g mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
krem:
  • 200g śmietanki 30%
  • starta skórka z pomarańczy


Umieścić wodę, cukier i masło w garnku, lekko podgrzać (do roztopienia masła)

Zwiększyć 'ogień', szybko wsypać mąkę i sól - energicznie zamieszać.

Ściągnąć z 'ognia' nadal mieszając do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta odchodzącego od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia na 10-15 min.

Dodać stopniowo jajka - wyrobić ciasto.

Blaszkę wyłożyć pergaminem, nakładać łyżeczką (moczoną we wrzątku) niewielkie kuleczki. Delikatnie posmarować wierzch każdej profiterolki wodą [mokrymi palcami]

Nagrzać piekarnik do 200C, na dno wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Upiec na złoto przez 20 - 25 min.

Po upieczeniu nakłuć spód, położyć spodem do góry na pergaminie i wstawić do wyłączonego piekarnika na 5 min.

Krem:

Ubić śmietankę, dodać skórkę startą ze sparzonej pomarańczy.

Wypełnić zimne profiterolki kremem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz