wtorek, 26 sierpnia 2014

Ogórki korniszone (na zimę)

Te ogóreczki korniszone według przepisu mojej Babuni robię każdego roku - dla mnie pycha :)

Składniki: [na 6 litrowych słoików]
  • twarde ogórki gruntowe
do każdego słoika:
  • 2 słupki marchewki 
  • 1 - 2 gałązki kopru z kwiatosanami (baldachami)
  • ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 -3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki gorczycy 
  • opcjonalnie: mała papryczka chilli
zalewa:

  • 3 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli



Ogórki wyszorować i wymoczyć. Ułożyć ciasno w słoikach.

Do każdego słoika włożyć marchewkę, koper, pokrojony czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.

Zagotować wszystkie składniki zalewy, gorącą zalać słoiki, zakręcić.

Pasteryzować 5 min. od zagotowania wody. 

Po upływie w/w czasu wyciągnąć z garnka i ustawić do góry dnem - pozostawić do ostudzenia.

Smacznego!



PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz