poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Cukinia marynowana


Składniki: [6 słoików 900 - 1000g]
  • 3 kg cukinii
  • 6 gałązek kopru 
  • 9 ząbków czosnku
  • gorczyca
  • 6 liści laurowych
  • 30 ziaren pieprzu czarnego
  • 24 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 papryczki chilli

zalewa:
  • 2 litry wody
  • 600g octu 10%
  • 200g cukru
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

Zagotować wszystkie składniki zalewy - ostudzić.



Przygotować 6 dużych słoików - do każdego wsypać 3/4 łyżki gorczycy, połowę czosnku pokrojonego w plasterki, 1 liść laurowy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego oraz kawałek papryczki chilli z nasionami.

Cukinię obrać i pokroić na grube słupki (jeśli cukinia ma dużo nasion - usunąć) - włożyć cukinię ('na stojąco') do słoików, następnie dodać drugą połowę czosnku i gałązkę kopru.

Zalać cukinię chłodną zalewą.
(zalewa nie powinna sięgać wieczka; powinno pozostać ok. 1 cm wolnej przestrzeni)

Pasteryzować ok. 20 min.

Smacznego!

PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz