środa, 20 sierpnia 2014

Buraczkowa zupa jarzynowa

Lubie barszcz ukraiński? Jeśli tak, ta zupa też Wam zasmakuje :)

Składniki:

  • 2 - 3 młode buraczki z botwsinką
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 3 ziemniaczki
  • 2 -3 różyczki kalafiora
  • liść selera
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 kostka rosołowa
  • woda (ok 1,5 l)
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 100g śmietanki 30%
  • natka pietruszki




    Warzywa pokroić w kosteczkę, zalać wodą, dodać pieprz, Vegetę, kostkę rosołową - gotować w temperaturze 90C przez 30 min.

    Dodać ocet i sos Worcestershire.

    Odlać trochę zupy, wymieszać ze śmietanką - dodać do reszty zupy, zagototruszkiwać.

    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz