Składniki:
spód:
spód:
- 60g mleka
- 50g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 80g cukru
- 2 jajka
- 170g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250g twarożku
- 400g śmietanki 30%
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 1kg truskawek
Mleko podgrzać i roztopić w nim czekoladę.
Masło utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę, proszek i sól - wymieszać, następnie dodać roztopioną czekoladę.
Wymieszać i wlać na okrągłą formę wyłożoną pergaminem.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 35min.
Po upieczeniu ściąć wierzch i pokruszyć (zostawić okruszki do dekoracji).
Na spodzie ułożyć truskawki (przekrojone na pół, na 'stojąco').
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Do chłodnej (ale wciąż płynnej!) żelatyny dodajemy stopniowo twarożek o pokojowej temperaturze i mieszamy.
Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ubitą śmietankę do twarożku - wymieszać i wlać masę na truskawki.
Posypać okruszkami i wstawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz