czwartek, 12 czerwca 2014

Torcik truskawkowy

Składniki: 

spód:
  • 60g mleka
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • 170g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250g twarożku
  • 400g śmietanki 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1kg truskawek




Mleko podgrzać i roztopić w nim czekoladę.

Masło utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę, proszek i sól - wymieszać, następnie dodać roztopioną czekoladę. 

Wymieszać i wlać na okrągłą formę wyłożoną pergaminem.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 35min.

Po upieczeniu ściąć wierzch i pokruszyć (zostawić okruszki do dekoracji).

Na spodzie ułożyć truskawki (przekrojone na pół, na 'stojąco').

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.

Do chłodnej (ale wciąż płynnej!) żelatyny dodajemy stopniowo twarożek o pokojowej temperaturze i mieszamy.

Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ubitą śmietankę do twarożku - wymieszać i wlać masę na truskawki.

Posypać okruszkami i wstawić do lodówki do stężenia.

Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz