poniedziałek, 30 czerwca 2014

Młoda kapusta

Młodą kapustkę uwielbiają w moim domu wszyscy!  Jest doskonałym dodatkiem do letniego obiadu :)



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz
  • Vegeta
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamico
  • 50g śmietanki 30%
  • 1/2 pęczka świeżego kopereku



Kapustę poszatkować, dodać kostkę, liść laurowy, ziele i pieprz - podlać odrobiną wody, gotować 
[w szybkowarze wystarczy minutka od puszczenia pary; w normalnym garnku trzeba wydłużyć czas do momentu, gdy kapusta będzie miękka]

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać łyżeczkę cukru - zarumienić i dodać do kapusty.

Dodać ocet balsamico, doprawić Vegetą (ok. 1 łyżeczka), zaprawić śmietanką i zagotować.

Dodać świeży, posiekany koperek.

Podawać na ciepło.

[do kapusty można również dodać podsmażoną kiełbasę pokrojoną w kostkę]

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz