środa, 16 kwietnia 2014

Ravioli

Dzisiejsza propozycja na obiad to mega duże ravioli z mięsem wołowym i warzywami - pycha!

Składniki:
ciasto:
  • 250g ciepłej wody
  • 560g mąki
  • 1 jako
  • 10g oliwy
farsz:
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • masło
  • 2 małe cebulki
  • 50g marchewki
  • 50g cukinii
  • 50g fety
  • 50g żółtego sera
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu


Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić do dłoni .

Farsz:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę - zeszklić na maśle; Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i cukinię - chwilę poddusić.

Wymieszać warzywa  z mięsem, rozdrobnioną fetą i żółtym serem - doprawić.


Pierogi:

Ciasto podzielić na 4 części.

Rozwałkować 2 części (resztę zawinąć w wilgotną ściereczkę kuchenną, by nie wysychało). Na jednym placku ciasta ułożyć kulki z farszu (każda zrobiona z kopiatej łyżeczki) w pewnej odległości od siebie, przykryć drugą częścią. Stempelkiem do ravioli wykroić pierożki.

Powtórzyć z pozostałym ciastem i farszem :)

Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 5min. od wypłynięcia.

Po odcedzeniu przelać zimną wodą.

Podawać z zarumienioną cebulką.

[również świetnie smakują podsmażone]

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz