niedziela, 10 listopada 2013

Rafaello

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto rafaello :)

Składniki: [średnia forma 22 x 30cm]
  • 1,5 paczki krakersów
  • 750g mleka
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 300g masła lub Kasi
  • 350g wiórek kokosowych
  • płatki migdałów



Mąkę dokładnie rozrobić w mleku, dodać żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym - zagotować stale mieszając (gotować do czasu, gdy powstanie gęsty budyń)

Budyń przykryć folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń stale ucierając. Wsypać wiórki - dokładnie wymieszać.

W formie ułożyć warstwę krakersów - rozsmarować na nich 1/3 budyniu;

następnie wyłożyć drugą warstwę krakersów i rozsmarować połowę pozostałego budyniu;

kolejna warstwa + budyń, posypać płatkami migdałów.

Włożyć do lodówki (u mnie na całą noc)

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. a do tych żóltek i cukrów trzeba dodać budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, z żółtek, cukru, maki i mleka gotujesz budyń :)

      Usuń
  2. moje ulubione ciacho:) świetnie wygląda, lubię je w wersji z biszkoptem i bez pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      W wersji biszkoptowej również lubię :))

      Usuń
  3. a czy krakery nie sa za słone, nie lepiej zastąpić je pepitkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie dają ciekawy kontrast do słodkiej masy. Nie są za słone. Robiłam z pepitkami, ale z krakersami moim zdaniem lepsze :)

      Usuń
  4. 750 g mleka, czyli ile litrow? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytam i już smakuje się wyobraźnią.... Wszystkie przepisy brzmią pysznie: ) Zainspirowałaś mnie - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń