piątek, 13 września 2013

Zapiekanka z ryżu Basmati

Składniki:
  • 250g ryżu Basmati
  • 150g szynki drobiowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 małego pora
  • 1 gałązka naci selera
  • Vegeta, sól, pieprz
  • 35g masła
  • 35g mąki
  • 150g śmietanki (30%) - można zastąpić mlekiem ;)
  • 150g mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ser żółty

Ryż ugotować w osolonej wodzie odejmując 3min. od czasu podanego na opakowaniu.

Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę, cebulę i pora w cienkie talarki.

Cebulkę i marchewkę podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pora, posiekaną nać selera i szynkę drobiową - wymieszać.

Z masła, mąki, śmietany, mleka i gałki przygotować sos beszamelowy: przepis tu. Doprawić Vegetą i pieprzem.

W  naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę ryżu, warzyw z szynką - zalać sosem beszamelowym.

Posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przz 30min.

Smacznego!




1 komentarz: