czwartek, 21 marca 2013

Pyzy zapiekane pod pomidorową pierzynką

Co zrobić z paruchami, które nam zostały z poprzedniego obiadu? 

Zapiec w sosie...

/makaron lub ryż zamiast pyz na parze też dadzą  radę/

Składniki:
  • pyzy na parze
  • 500g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczki bazylii
  • oliwa
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g pomidorów z puszki
  • 170g mleka
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty do posypania


Pyzy pokroić w plasterki - ułożyć 1 warstwę w naczyniach żaroodpornych.

Wymieszać oliwę z pieprzem, Vegettą i bazylią -dodać  mięso, wymieszać i usmażyć. Ułożyć na pyzach.

Roztopić masło w rondelku, dodać mąkę stale miksować, by nie postały grudki.

Powoli dodać mleko, zmiksowane pomidory z czosnkiem i przyprawami  - gotować 7 min. stale mieszając. Ewentualnie doprawić do smaku.

Zalać pyzy z mięsem, posypać startym serem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 30min.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam pyz choć bardzo je lubię.Ten przepis trafia do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń