czwartek, 17 stycznia 2013

Kurczak w cebuli

Kurczak o słodkim aromacie cebuli  według pomysłu mojej Cioci - naprawdę pycha!


Składniki:
  • 500g filetów  z podudzi kurczaka
  • przyprawa uniwersalna (np. Vegeta)
  • pieprz
  • 3 - 4 duże cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • 300g śmietanki 30%

Cebulę poszatkować na cieniutkie talarki, Poddusić na oliwie na złoto z dodatkiem 1 łyżeczki cukru .
Filety doprawić, krótko zarumienić z obu stron na patelni.

Ułożyć warstwę cebuli w naczyniu żaroodpornym, na cebuli kurczaka, przykryć pozostałą cebulą.

Zalać śmietanką i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 min.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. To przepis dla mnie, uwielbiam kurczaka w każdym wydaniu!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten jest naprawdę pyszny!!! Polecam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie powala! Kurczak pierwsza klasa. Zaprosiłam na obiad rodziców- byli zachwyceni smakiem! Mniam , mniam, mniam.........

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis pierwsza klasa! Zrobiłam go wczoraj na obiad i nawet mój mięsny niejadek się nim opychał i zachwycał:-). Mówił tylko "mamusiu jak pyszne". To danie będzie częstym daniem u mnie na stole:-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń