sobota, 13 października 2012

Piernik z budyniem

Składniki:
  • 125g masła 
  • 100g brązowego cukru
  • 80g białego cukru
  • 2 łyżki miodu 
  • 5 łyżeczek przyprawy piernikowej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 250g mleka 
  • 2 jajka 
  • 300g mąki 

Budyń:

Przygotować budyń waniliowy według tego przepisu.


Polewa:

  • 180g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100g gorzkiej czekolady


Roztopić masło z cukrem, miodem, przyprawą i cynamonem. Chwilkę ostudzić - dodać sodę, mleko, jajka - dokładnie zmiksować.

Dodać przesianą mąkę, wymieszać na gładką masę.

Przelać do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45 min. (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy).

Wystudzić.

Zimny piernik przekroić na pół żyłką - przełożyć budyniem.


Polewa:

Śmietankę zagotować z dodatkiem kakao i czekolady (do czasu uzyskania jednolitej masy)

Polać piernik - wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. MNIAM........ a wiesz,że ja akurat w ten dzień upiekłam ciacho z jabłkami i budyniem:)

    OdpowiedzUsuń