piątek, 8 czerwca 2012

Cake pops :)

Dzisiaj cake pops ze specjalną dedykacją dla moich szkolnych Dzieci :D

Mam nadzieję, że przypadną Im do gustu :))

Składniki:
ciasto:
  • 1 małe jajko (S)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g gęstej śmietany 18%
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 75 g mąki
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 45 g wody
  • 30 g miękkiego masła



    Białko ubić na sztywną pianę.


    Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i cukrem trzcinowym.
      Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

      Masło utrzeć na puszystą i kremową masę z żółtkiem. 

      Powoli dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.

      Dodać czekoladową masę i białko.

      Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20  min. (do suchego patyczka).
    Po wystudzeniu ciasto pokruszyć i wymieszać na gładką masę z twarogiem i masłem orzechowym.

    Zawinąć w folię i schłodzić przez ok 10min.

    Uformować kulki (ok. 10szt).

    Czekoladę rozpuścić, maczać patyczki do lizaków w gorącej czekoladzie - wbić we wcześniej uformowane kulki - pozostawić na chwilkę do zastygnięcia.

    Oblać lizaki gorącą czekoladą, odczekać aż nadmiar ścieknie, udekorować  precelkami i drażetkami. 

    Wbić np. w styropian i pozostawić do zastygnięcia.

    Gdy polewa stwardnieje, z białej czekolady zrobić oczka, z ciemnej źrenice i uśmiechy :-)

    Smacznego!

4 komentarze:

  1. Były bardzo pyszne :)
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. A my, a my też jesteśmy szkolnymi dziećmi? ;) Ten z czerwonym nosem trochę wywraca oczami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm...teoretycznie tak ;-) Muszę wymyślić wersję procentową :DD Wywraca oczami, bo ile można pozować, no ile??? :DD

      Usuń