wtorek, 7 lutego 2012

Żeberka w miodzie

Złociste, aromatyczne i soczyste...


Składniki:

  • 600g żeberek
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej

Z czosnku, miodu, musztardy i pieprzu przygotować marynatę (powinna być dość gęsta).

Dokładnie wysmarować żeberka - przykryć i odstawić na co najmniej 1h (idealnie na kilka godzin).

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, posolić i posypać majerankiem - podlać odrobiną oleju i wody, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekać pod przykryciem ok. 40min.

Następnie odkryć i zapiekać ok. 15-20min aż żeberka nabiorą złocistego koloru i będą miękkie.


Smacznego!

32 komentarze:

  1. Pychota. Nawet nie wiesz jaką mam ochotę na te żeberka:) Z miejsca bym je opracowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech...niestety zniknęły w ciągu sekundy :-)

      Usuń
  2. poliecam jest bardzo dobre!!!!nawet zmiekczylo serce mojego bardzo zlego na mnie meza.przepis uratowal moje malzenstwo .-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za rekomendację i cieszę się, że uratowałam małżeństwo :)))))))))))))))

      Usuń
  3. Były pyszne :D dzisiaj znowu robie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zamarynowałam i wstawiłam do lodówki...już się nie mogę doczekać finału ))

      Ula.

      Usuń
    2. Mniam, mniam! Zazdroszczę i chyba wpadnę do Ciebie na dzisiejszy obiad :)))
      Mam nadzieję, że będzie smakowało :D

      Usuń
  4. też dziś na obiadek serwuję :) zobaczymy co powie mój najostrzejszy krytyk kulinarny - moja córa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, by córuni smakowało :)))

      Usuń
  5. czym przykryc zeberka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego z przykrywką, można użyć folii aluminiowej.

      Usuń
  6. Właśnie marybuję, dam znać jak zjem;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobre ,pyszne:) i malo pracy trzeba włożyc,a to jest wazne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! :))))

      Usuń
  8. mniam było badzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  9. czy żeberka mogą stać w marynacie dwa dni przed upieczeniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno fajnie przesiąkną, a jak będą w lodówce nie zepsują się przez 2 dni.

      Usuń
  10. Pyszne, rewelacyjny przepis
    Mniam mniam, palce lizać👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i baaaaardzo się cieszę, że przypadł do gustu :)

      Usuń
  11. Właśnie się pieką, nie moge sie doczekać finishu:) To mój pierwszy raz gdy piekę żeberka:) mam nadzieje, że zostanie ten przepis w domu na długie lata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję , że będzie smakowało. Najważniejsze, by dobrze upiec (muszą być mięciutkie)

      Usuń
  12. Mam pytanie dwa dni marynowalam zeberka. A pytanie mam poniewaz kupilam chyba za duze. Tzn bardzo duzo miesa jest na nich. I chcialam sie zapytac czy tym samym musze piec je dluzej? Jak dlugo i jak mam sprawdzic ze sa gotowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak. Zależy jak wielkie są te żeberka i jakie trafiłaś - czasami nawet przy mniejszych sztukach trzeba wydłużyć czas, bo są gumowate.
      . Dodaj z 5-10 min i sprawdź wbijając widelec, czy są miękkie - jeśli widelec będzie się w miarę dobrze wbijał to w ciągu tych dodatkowych 15-20 min. na zarumienienie dojdą i będą mięciutkie (powinny z łatwością odchodzić od kości, więc pod koniec można sprawdzić przy kości, czy mięso odchodzi.

      Usuń
  13. A ja właśnie marynuję żeberka.. ;-) ciekawe jak będą smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy nastawić piekarnik z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie przed chwila wyladowaly w marynacie, nie moge sie doczekac efektu koncowego. Przyjdzie moj maz z pracy oceni :) dam znac;)

    OdpowiedzUsuń