sobota, 18 lutego 2012

Sos pieczeniowy z plackami ziemniaczanymi


Składniki:
sos:
  • 350g chudej wołowiny
  • ok. 500g wody
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 70g słodkiej śmietanki
placki ziemniaczane:
  • 800g ziemniaków
  • 110g cebuli
  • 170g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia


Wołowinę pokroić w kostkę, chwilę podgotować w szybkowarze.

Cebulę posiekać, zarumienić na oliwie.

Dodać sprasowany czosnek - podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy oraz wodę, w której gotowało się mięso - poddusić.

Mąkę rozrobić w śmietance - dodać do sosu i zagotować.


Placki ziemniaczane:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć, dodać mąkę, jajko i przyprawy - wymieszać.

Smażyć na rozgrzanym oleju.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz