piątek, 24 lutego 2012

Krem dyniowy

Zima się kończy, ale wciąż wieje chłodem, więc trzeba się rozgrzać - moja dzisiejsza propozycja to pikantna zupa z dyni (dzisiejsza wersja jest wersją 'light' mojej ulubionej zupki dyniowej, ze specjalną dedykacją dla moich Chłopaków tzn. odrobiną chilli)



Składniki:

  • 100g cebuli
  • 1, 2 ząbki czosnku
  • 500g dyni [oczywiście z mojego ogródka]
  • 1/2 marchewki
  • 700g bulionu
  • 15g imbiru
  • szczypta sproszkowanej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól, pieprz
Do dekoracji:
śmietana, prażone pestki dyni, pietruszka



Usmażyć na patelni 1 cebulę i czosnek (1, 2 ząbki) 

Dodać dynię (bez pestek) i marchewkę. Smażyć ok. 5 min.

Dodać bulion, maggi, starty imbir, chilli, sól, pieprz - gotować aż będzie miękkie.

Zmiksować, podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Looks delicious and healthy! Hope you're having a great weekend!!!

    Kristin x

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you, Kristin :-)
    Almost every weekend is great because these are free days :DD and I almost feel the spring :)))

    OdpowiedzUsuń