wtorek, 28 lutego 2012

Cannelloni w zielonym sosie

Cannelloni w sosie szpinakowym :)



Składniki:
cannelloni:
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli


farsz:
  • 300g mięsa mielonego
  • 100g cebuli
  • 200g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz


sos:
  • 40g masła
  • 60g mąki
  • 500g mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200g szpinaku

  •  ser żółty


Cannelloni:

Z podanych składników zagnieść ciasto – cienko rozwałkować i pokroić na pasy.

Farsz:

Cebulę posiekać, dodać pokrojone pieczarki – podsmażyć,

Dodać pokrojonego pomidora – poddusić. Doprawić.

Wymieszać ze zmielonym mięsem.

Układać farsz na paskach makaronu – zawijać ruloniki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 



Posypać żółtym serem.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. 

Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.). Pod koniec gotowania dodać szpinak.

Zalać sosem cannelloni. 


Zapiekać w piekarniku w temp. 190C przez ok. 30min.

Smacznego!

2 komentarze: