sobota, 4 lutego 2012

Biała tarta czekoladowo - śmietankowa

Masz ochotę na coś słodkiego? Lubisz białą czekoladę? To propozycja dla Ciebie :) Tarta z kremem z białej czekolady i śmietanki :)


Składniki:
ciasto:
  • 125g masła
  • 100g cukru pudru
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
krem:
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 300g białej czekolady
  • 400g śmietanki 30%
  • wanilia (ziarenka z 1 laski lub 1 łyżeczka olejku)

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na ok. 30min.

Rozwałkować, wyłożyć formę do tart, nakłuć widelcem:


Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub grochem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20min.

Ostudzić.

Krem:

Żelatynę zalać wodą - pozostawić na 5min.

Rozpuścić w gorącej kąpieli.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem wanilii. Dodać śmietankę i żelatynę - zmiksować.

Wlać krem na ciasto, wstawić do lodówki, by stężało (ok. 1h).


Smacznego!





4 komentarze:

  1. Świetnie wygląda. Smakowita pyszność :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli jest wanilia, to ja się piszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł na deser, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń