wtorek, 10 stycznia 2012

Tarta z kurczakiem i warzywami

Dzisiaj na obiadek tarta mięsno- warzywna



Składniki:
ciasto:

  • 250g maki
  • 125g margaryny
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
farsz:
  • piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • pieprz
  • 1 cukinia
  • 50g groszku mrożonego
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 200g mozzarelli
  • sól, pieprz
Ciasto:

Z podanych składników wyrobić ciasto (jeśli składniki będą zbyt sypkie można dodać kilka kropel wody).




Zawinąć w folię, wstawić na 30min. do lodówki.

Formę do tarty posmarować i wyłożyć na niej ciasto:

Nakłuć widelcem:





Tarta

Oliwę wymieszać z przyprawą uniwersalną i pieprzem. Kurczaka pokroić w kosteczkę i dokładnie wymieszać z wcześniej przygotowaną mieszanką oliwy i przypraw. Wyłożyć na tartę.




Cukinię pokroić w talarki. Ułożyć na kurczaku.




Posypać groszkiem.




Cebulę pokroić w talarki





 ułożyć kolejną warstwę. 




Posolić, popieprzyć, posypać koperkiem i polać śmietaną.




Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.




Przykryć tartę filią aluminiową, zapiekać w temperaturze 200C (termoobieg) przez ok. 30min.

[jeżeli warzywa puszczą zbyt dużo wody, odlać].

Odkryć i zapiekać  przez 20-30min. aż ciasto będzie upieczone.




Smacznego!

4 komentarze: