poniedziałek, 12 grudnia 2011

Pierniki

Oczywiście nie obyło się bez weekendowego, przedświątecznego pierniczenia   -  to już druga tura pierniczków.

Wczorajsze według innego przepisu niż te zeszłego tygodnia












Składniki:

  • 350g mąki
  • 50g masła
  • 100g miodu płynnego
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
lukier:

  • 1 białko
  • 150g cukru pudru





Masło, miód, cukier waniliowy i przyprawę do piernika podgrzać mieszając (1 min, temp. 50ºC). Przestudzić.

Dodać żółtko, mąkę, sodę - wyrobić ciasto.

Białko ubić, dodać do ciasta - wymieszać (ciasto powinno mieć zwartą konsystencję)

Rozwałkować na placek o grubości ok. 4-5mm. Formować pierniczki, udekorować. Piec w piekarniku nagrzanym do 150- 170ºC przez 10min.


Ciepłe pierniczki ozdobić lukrem.









lukier:


Ubić białko wraz z cukrem pudrem.


Smacznego!


Wpis bierze udział w durszlakowej akcji: Dekorowanie świątecznych ciast i ciasteczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz