wtorek, 17 stycznia 2012

Soczysta brokułowa tarta

Dziś serwujemy tartę z soczystym sosem czosnkowym :)




Składniki:
ciasto:
  • 250g mąki
  • 125g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
farsz:
  • 1/2 brokuła
  • 500g kurczaka (u mnie podudzia bez kości)
  • 1 ząbek czosnku
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 400g mleka
  • 100g śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • 1 jajko
  • 100g żółtego sera
  • kilka świeżych listków bazylii
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30min. do lodówki.

Rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną formę do tarty, nakłuć widelcem:






 obciążyć kuleczkami ceramicznymi (lub grochem):




Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C (ok. 15-20min)

sos:

Roztopić masło, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek, podsmażyć (ok. 3 min.)

Dodać rozgnieciony czosnek, mleko, śmietanę, gałkę, pieprz i sól - gotować ok. 10min. stale mieszając

Wymieszać z jajkiem i posiekaną bazylią.

tarta:

Brokuły zblanszować - ułożyć na cieście:





 Podudzia doprawić (mój ulubiony zestaw: papryka słodka, przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy, odrobina soli z rozmarynem i cytryną).  Podpiec (wraz z ciastem tarty) w piekarniku (ok. 20-25min.).  Mięso oddzielić od kości, pokroić w kosteczkę.

Ułożyć kurczaka na brokułach, zalać sosem i posypać startym serem:




Zapiekać  w temperaturze 200C przez ok. 15min.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz