poniedziałek, 12 grudnia 2011

Zupa-krem ze świeżego ogórka

Aromatyczna i zdrowa, a dodatkowo ekspresowo się robi :)








Składniki:
  • 60g cebuli
  • 20g oliwy
  • 1 duży ogórek
  • 2-3 liście sałaty
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki vegety
  • szczypta pieprzu
  • 1 serek topiony
  • 1000g wody
  • 2 łyżki mączki ryżowej
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku




Cebulę posiekać, poddusić na oliwie (3min).

Dodać pokrojonego ogórka, sałatę, kostkę, przyprawy, serek i wodę - gotować 12 min. (dla lepszego aromatu można ugotować w temperaturze 90C - wodę zastąpić wodą mineralną).

Dodać mączkę, jogurt, koperek, pietruszkę - zmiksować; gotować 1 min.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz