wtorek, 13 grudnia 2011

Naleśniki ruskie

Miłośnicy pierogów ruskich zapewne docenią walory smakowe tej odmiany naleśników :)







Składniki:
naleśniki:

  • 250g mąki
  • 250g mleka
  • 250g wody
  • 2 jajka
  • 30g oliwy lub roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru




farsz:
  • 700g ugotowanych ziemniaków
  • 400g sera białego (ja robiłam z własnego sera(przepis wkrótce tu: )
  • 1 duża cebula
  • 40g margaryny
  • sól
  • pieprz



naleśniki:


Zmiksować wszystkie składniki, odstawić na 15 min.


Usmażyć z obu stron.


farsz:


Ziemniaki zmielić razem z serem.


Cebulkę pokroić i poddusić.na margarynie. Dodać do ziemniaków i sera.


Dodać przyprawy, wymieszać.


Nakładać sporą porcję farszu na każdy naleśnik 


(wystarczy nałożyć farsz na jedną ćwiartkę), złożyć w trójkąt:








Podsmażyć z obu stron na chrupiąco.


 Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz