niedziela, 4 grudnia 2011

Mussaka

Pora kontynuować podróże... te małe i te duże... :D Z wczorajszej wyprawy do Meksyku, przenosimy się do Grecji - Mussaka zagości dziś na stole :)






Składniki:
  • 85g parmezanu
  • 300g bakłażanów
  • 300g ziemniaków
  • 10g oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli



mięso mielone:

  • 50g cebuli
  • 15g oliwy
  • 350g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
  • 75g wina czerwonego
  • 200g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 goździki mielone
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



sos mornay

  • 30g masła
  • 40g mąki pszennej
  • 500g mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko



Bakłażana pokroić w plasterki (1cm)


Moczyć przez godzinę w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek soli.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (1cm).

Bakłażana odsączyć między dwoma papierowymi ręcznikami. Ułożyć bakłażana na blaszce do pieczenia, skropić oliwą.

Ziemniaki wymieszać z 20g oliwy i 1/2 łyżeczki soli, rozłożyć na blaszce do pieczenia.
Piec jednocześnie bakłażana i ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 250ºC przez 15min

[ziemniaki i bakłażana można również ugotować na parze]


przygotowanie mięsa:

Pokroić cebulę, poddusić na oliwie (4min). Dodać mięso, wymieszać, dusić 5 min.

Dodać wino, pomidory z puszki, sól, pieprz, goździki i cynamon - gotować 25min

przygotowanie mussaki:

Przygotować naczynie żaroodporne (25x25) - ja używam mniejszych foremek do zapiekanek, ponieważ łatwiej się serwuje:


Równomiernie rozłożyć ziemniaki, posypać odrobiną parmezanu:


Dodać połowę masy mięsnej:



Rozłożyć bakłażany:


Posypać odrobiną parmezanu, wyłożyć pozostałe mięso:


sos mornay

Roztopić 30g masła, dodać mąkę, chwilę gotować stale mieszając.

Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - gotować 12min.

Dodać jajko i parmezan (20g) - zagotować stale mieszając.

Gładki sosem polać mussakę:



Zapiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 40-50min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz