piątek, 16 grudnia 2011

Mini babeczki z nadzieniem budyniowym i polewą śmietankową

Dzisiejsze wieczorne gotowanie nico opóźnione ze względu na brak prądu - wiatrzycho zerwało linię i przez kilka godzin nie mieliśmy prądu :( Ale na szczęście już wróciliśmy do 'cywilizowanych', więc można było się zabrać za pichcenie - dzisiaj majonez, śledziki w  mandarynkach i mini babeczki z nadzieniem budyniowym i polewa śmietankową :D



Składniki:
ciasto krucho- drożdżowe:

przepis tu: 


(na babeczki wystarczy 1/4 porcji - ja robię z całości, resztę rozwałkowuję, robię rulon na papierze do pieczenia, zawijam w folię spożywczą i mrożę)


nadzienie budyniowe:


  • 200g mleka
  • 200g śmietany
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z połowy cytryny
polewa śmietankowa:


  • 50g cukru pudru
  • 80g białej czekolady
  • 50g masła
  • 300g twarożku sernikowego
  • 30g świeżego soku z pomarańczy


Cisto cienko rozwałkować, wykroić krążki.

Włożyć do natłuszczonej formy do mini mufinek:





nadzienie budyniowe:

Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka.

Dodać cynamon i skórkę z cytryny, ugotować budyń ciągle mieszając [18min]


Wyciągnąć skórkę, wlać budyń do foremek, nie wypełniając po brzegi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 20min.

polewa śmietankowa:

Zetrzeć czekoladę, dodać masło - roztopić.

Dodać twarożek, sok pomarańczowy i cukier - zmiksować.

Polać upieczone i wystudzone babeczki.



Włożyć do lodówki na 15 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz