piątek, 2 grudnia 2011

Klopsiki w sosie kaparowym

Kapary są dość specyficzne w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi ich smaku, można do sosu dodać chrzan, koperek lub paprykę tworząc kremowy sos na bazie śmietany.






Składniki:
klopsiki
40g czerstwej bułki
100g cebuli
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
400g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)


sos:
500g bulionu mięsnego 
200g śmietany 12%
1 łyżeczka soku z cytryny
50g mąki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
60g kaparów (odsączonych)




klopsiki
Zmielić bułkę, posiekać cebulę, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać na gładką masę.

Wilgotnymi dłońmi uformować klopsiki o średnicy ok.3-4 cm.




Gotować na parze ok.30min.- do wody dodać kostkę mięsną; to co skapnie podczas gotowania klopsików wykorzystać jako bazę do sosu (wywar).


sos
Do wywaru mięsnego dodać pozostałe składniki (oprócz kaparów), dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Gotować ok. 5min.ciągle mieszając.

Podać kapary, wymieszać. Polać klopsiki



Podawać z ziemniakami, pure ziemniaczanym (przepis tu: http://magnolia0joaska.blogspot.com/2011/12/puree-ziemniaczane.html) i buraczkami.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz