czwartek, 29 grudnia 2011

Kapusta zasmażana

Dziś zasmażana kapusta w pierwszym wydaniu -  z białej kapusty.






Składniki:

  • 450g poszatkowanej białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 jabłka
  • 1/4 łyżeczki kminku (można dać więcej jeśli ktoś lubi kminek)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz
  • 30g masła, 30g mąki - zasmażka

Poszatkowaną kapustę zblanszować w gorącej wodzie. 

Cebulę posiekać i zarumienić na maśle. Dodać odcedzona kapustę, nieco posolić.

Dodać obrane i pokrojone jabłko, podlać wodą - zasmażać aż kapusta będzie miękka.

Przygotować zasmażkę (do roztopionego masła dodajemy mąkę, zasmażamy do czasu zarumienienia się). Wlać zasmażkę do kapusty, dodać przyprawy - zagotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz