czwartek, 8 grudnia 2011

Kapuścianka nr 1

Zupa kapuściana to ulubiona zupa mojego Małża -  gdyby mógł, jadłby ją codziennie ;) 
Dziś pierwsza odsłona, czyli kapuściana wariacja nr. 1







Składniki:
  • 60g cebuli
  • 20g oliwy
  • 150g marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 200g kapusty włoskiej
  • 1 ziemniak
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka vegety
  • 900g wody
  • 100g śmietany
  • 2 łyżki mączki ryżowej
  • sól do smaku (niecała łyżeczka)
  • szczypta pieprzy
  • łyżka koperku



Drobno pokroić cebulkę i poddusić na oliwie (3min). Kapustę szatkujemy, pozostałe warzywa  kroimy w kostkę.

Dodajemy wodę, liść, kostkę i łyżeczkę vegey. Gotować 18min.

Dodać śmietanę, mączkę ryżową, pieprz, sól - zagotować (1min)

Dodać posiekany koperek, wymieszać.

Smacznego!

Ps. Mączkę ryżową można zrobić samemu - po prostu zmielić ryż :) Świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów, nie zmieniając smaku potrawy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz