piątek, 2 grudnia 2011

Kajzerki

Dziś wieczór kajzerkowy - pyszne, pachnące, chrupiące :) 





Składniki:
15g drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
120g wody
450g mąki
20g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli



Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia ok.15min.

Podzielić ciasto na 8 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30-40min - nie za długo, by się za bardzo nie 'napuszyły')





Naciąć kajzerki, posmarować roztrzepanym jajkiem zmieszanym z odrobiną mleka, posypać makiem.




Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez ok. 15min.


Wystudzić na ruszcie. Najlepiej smakują świeżutko upieczone :) 


(koniecznie zjeść w ciągu 24h :))

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz