środa, 21 grudnia 2011

Drożdżówki z serem

Sekret smaku tych pysznych drożdżówek tkwi w aksamitnym serowym i soczystym nadzieniu :) dzięki temu, że nie są suche, wyśmienicie smakują zarówno do kawy, jaki i samodzielnie.







Składniki:
ciasto:

  • 220g mleka
  • 40g drożdży
  • 100g cukru
  • 500g mąki 
  • 80g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
  • 1 jajko
  • 40g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500g twarogu
  • 100g gęstej śmietany (18%)

Z drożdży, mleka, cukru i cukru waniliowego zrobić zaczyn.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Jeśli będzie za luźne dodać odrobinę mąki.

Podzielić ciasto na 14 części (lub 10, jeśli chcemy większe bułeczki), z każdej uformować płaski placuszek z wywiniętymi brzegami:



Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min.

W tym czasie przygotować masę serową.

Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w gorącej kąpieli lub lekko podgrzewając w garnku.

Dodać ser i śmietanę - dokładnie zmiksować na gładką masę.

Wypełnić zagłębienie w placuszkach masą serową.



Piec w piekarniku nagrzanym do 200C ok. 20min.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Drożdżówki mojego dzieciństwa ;) Nieźle nadziane te Twoje bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) Nie ma to jak smaki dzieciństwa! :D

    OdpowiedzUsuń