sobota, 3 grudnia 2011

Burito

Dziś na obiadek odrobina Meksyku - Burito 









Składniki:

tortilla kukurydziana:

  • 340g mąki kukurydzianej
  • 170g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 300g gorącej wody



lub
tortilla pszenna:

  • 500g mąki pszennej
  • 100g smalcu
  • 2 łyżeczki soli
  • 250g gorącej wody



nadzienie i dodatki:
1. guacamole:

  • liście z 5 gałązek świeżej kolendry
  • 100g cebuli
  • 1 papryczka chilli (lub 1 łyżeczka zielonego sosu Tabasco) [ja daję tylko kawałeczek papryczki/ pół łyżeczki Tabasco, by nie było zbyt ostre]
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 450g dojrzałych awokado bez pestek (2-3 sztuki)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli



2. kurczak z sosem San Fernando: 

  • 75g orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 ziarna czerwonego pieprzu
  • 1 goździk
  • 250g pomidorów
  • 75g cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 15g oleju
  • 200g wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 500g piersi z kurczaka



3. pozostałe składniki:

  • 200g pomidorów
  • 50g cebuli
  • 2-3 gałązki kolendry
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie - ja nie daję, ponieważ kurczak San Fernando jest dla mnie wystarczająco ostry)
  • 250g kwaśnej śmietany
  • 200g sera





Tortilla kukurydziana (16 sztuk) lub pszenna (16 sztuk):

Włożyć wszystkie składniki oprócz wody do robota, dokładnie wymieszać.

Dodać gorącą wodę, wymieszać, następnie wyrobić ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć i pozostawić na 15-60 min.

Rozdzielić ciasto na 16 części, każdą rozwałkować na duże, cienkie, okrągłe placki.




Smażyć kolejno na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu. (jeżeli podczas smażenia będziemy wygładzać pęcherzyki za pomocą łyżki cedzakowej, tortille będą płaskie; smażyć do pojawienia się pierwszych brązowych kropeczek - nie smażyć zbyt długo, ponieważ tortille staną się twarde i łamliwe)




Po usmażeniu ułożyć jedną na drugiej i trzymać w piekarniku w temp. 80ºC do momentu podania.


[Burito będą jeszcze lepsze, jeśli tuż po przygotowaniu tortilli zawiniemy w nie farsz i owiniemy folią aluminiową - tak przygotowane burito można nieco podgrzać przed podaniem lub serwować na zimno]

Guacamole:

Rozdrobnić kolendrę, dodać cebulę, czosnek, chilli i pomidora - rozdrobnić.

Awokado zmiksować z sokiem z cytryny, oliwą i solą, dodać wcześniej rozdrobnione warzywa.

Przechowywać w lodówce do momentu podania (by guacamole nie ściemniało, położyć pestkę z awokado na sosie).





Kurczak San Fernando


Uprażyć orzeszki z kminkiem, pieprzem i goździkiem (8min).


Dodać pomidory, cebulę, czosnek, papryczkę chilli - zmiksować.


Dodać olej, wodę, kostkę bulionową i kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotować 30min.


Po ugotowaniu wyjąć kawałki kurczaka, rozdrobnić 






i z powrotem dodać do sosu




Wymieszać:






Pozostałe dodatki:


Pokroić pomidory, cebulkę, dodać posiekaną kolendrę - wymieszać.








Przygotowanie Burito






Nałożyć na tortillę:
- porcję kurczaka, 
- guacamole,
- pomidory z cebulką i kolendrą
- śmietanę





- polać stopionym żółtym serem.





Zawinąć w kształt litery U [można też z tortilli zrobić rożek - będzie się wygodniej jadło]






Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz