niedziela, 27 listopada 2011

Rogaliki drożdżowe

Robiłam wiele rogalików drożdżowych, ale te są chyba najsmaczniejsze :)



Składniki:

  • 25g drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka

(białkami posmarujemy rogaliki przed upieczeniem)




Miękką margarynę posiekać, pokruszyć drożdże, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wyrobić gładkie ciasto.

Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 20min).

Podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 30cm - pociąć na 8 części (trójkąty):

Na szerszym boku trójkąta położyć nadzienie [konfitura, dżem, nutella, świeże owoce]:
(fot. uzupełnię)

Zwijamy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (końcem trójkąta do spodu, by się nie rozwinął w trakcie pieczenia), pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15min)

Lekko roztrzepać widelcem białko, posmarować nim rogaliki, posypać odrobiną cukru (jeśli do środka wkładam nutellę, nie posypuję cukrem, ponieważ rogaliki są za słodkie)

Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20-25min (aż się zarumienią)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz